Zašto igrati društvene igre?

Objavljeno sreda, 28 decembar 2016

Zašto igrati Društvene Igre?

Zašto bi igrao društvene igre (Board Games)? U 21. veku. Imam PS4, PSP, brz internet, i iPhone. Zašto bi pored svega toga igrao neku društvenu igru? Da sam dobio dinar svaki put kad sam čuo ovo, do sad bih imao pedesetak dinara. Nije neka suma, ali je to veliki broj neupućenih ljudi. Ova rečenica podstakla me je da svima objasnim prednosti igranja društvenih igara, a zatim i da napišem spisak razloga zbog kojih bi ih trebali igrati. Pa, da krenemo:


Iznenadiće Vas - Ako ste ikada igrali Monopol, Riziko, ili Kluedo, začudiće Vas, i oduševiti kada neko iznese na sto neku od modernih, danas popularnih, igara. Igre su sada specijalizovanije, više se oslanjaju na strategiju, a sve manji značaj ima čista sreća. Ako ste voleli Monopol zbog aspekta izgradnje, igrajte "Carcassonne". Ako volite ratne igre, probajte "Memoir ’44". Ako ste uživali u Riziku, probajte "Game of Thrones". Ako ste ljubitelj Klueda, i detektivske dedukcije, "Letters from Whitechappel". Postoji igra za svakoga, bitno je samo naći odgovarajuću.

Socijalizacija – Ne možete da igrate društvene igre bez makar jednog saigrača (zapravo, neke i možete, ali to nije poenta ovog teksta). A taj saigrač neće biti neko sa drugog kraja sveta, već Vaš prijatelj, rođak, komšija... Pored toga, većina nagrađivanih igara pravljeno je za 3 ili više igrača. To je opet, neka vrsta socijalnog života!

Ne gledate u monitor – Nakon 8 sati na poslu, zadnja stvar koji želite da uradite je da sednete za računar (konzolu), i igrate neku igru narednih 5 sati. Ukoliko Vam ovo nije problem, barem ustajte povremeno (na pola sata) da se razmrdate, jer tendinitis uzima svoj danak.

Nikad ništa nije isto – Društvena igra se uvek menja. Svaki put kad izvadite igru na sto, biće drugačija. Bilo da se radi o kockicama, ili kartama koje vučete iz deka, ili čak način igre Vaših saigrača (ili protivnika). A to se u mnogome razlikuje od video igara. Ovo igrači nazivaju reigrivost.

Sva ta nasumičnost održava igru novom, obezbeđujući igračima novo iskustvo u istoj ili sličnoj priči. Iako su pravila ista, karte, kocke i protivnici se menjaju dovoljno da igra uvek ostane zanimljiva.

Prenosivost - Iako danas sve biva manje i manje, sve te elektronske igračke troše nekakve baterije. Ukoliko igrate društvene igre, sve što Vam treba je igra, i voljno društvo. Čak i ako nestane struje, ove igre možete da igrate, doduše uz dodatak sveće.

Kutije sa igrama umeju da budu i teške, ali izdavači najprodavanijih igara s vremena na vreme prave i manje - portabl varijante igara, koje praktično možete da spakujete u džep ili manji ranac, nakon čega omiljene igre možete imati kod sebe u svakom momentu.

Izbor - Pored izbora žanra, koji imate i kod video igara, ovde imate izbor kartičnih, i tabličnih igara, kao i igrara sa minijaturama. Kartične igre, kao što im ime kaže sastoje se uglavnom od određenog broja karata, dok se tablične igre zasnivaju na pomeranje figura na tabli ili stolu. Igre sa minijaturama neki svrstavaju u tablične igre, a neki ne. To su igre gde svako pravi vojske od minijatura (figura) jedne vrste, nakon čega ih unosi na bojno polje, mapu, ili drugi tip površine, kako bi odmerio snage sa saigračem. Po standardu, najjeftinije su kartične igre, nakon kojih dolaze tablične, a onda i igre sa minijaturama.

Cena - Ovo je verovatno najbitniji faktor za Vas. Jedna društvena igra, kao što je "Sushi Go" ili "Love Letter" košta manje od 15 evra, što je daleko manje od cene jednog naslova za PC ili konzole. Neke igre sadrže veliki broj komponenti, figura, pa samim tim i koštaju više. Za veće, kompleksnije igre, potrebno je izdvojiti i do 50 evra (što je i dalje manje od većine novih naslova iz industrije video igara), a za neke i više od toga. Ipak, pomenimo opet reigrivost igara. Društvenu igru ćete igrati dugo nakon što Vam omiljena video igra dosadi.

Ovo su moji razlozi za igranje društvenih igara. Koji su Vaši?

Pogodaka: 556

Posetite nas


Mailing lista

Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o radu kluba, prijavite se za Goblinov Bilten.

Pretraga